De Spaanse Verwennerij levert u uit de schatkamers van de Spaanse ham de beste Jamón Ibérico.
Deze Jamón Ibérico is afkomstig van het zwarte Ibérico varken. Een varken mag ook niet zomaar Ibérico heten. Voor de voortplanting mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van zeugen die van het pure Spaanse Iberische ras afkomstig zijn. De varkens smullen in de laatste groeifase van de eiwitrijke kurkeikels (bellotas) en grassen in het heuvelachtige gebied met beboste weilanden voornamelijk begroeid met eiken wordt de dehesa genoemd.
De periode waarin de eikels van de bomen vallen is tussen Oktober en eind Maart. Dit fenomeen wordt ook wel La Montanera genoemd en valt samen met de de laatste fase in het leven van het varken.
Elk (volwassen) varken moet dan z’n 9 kilo eikels en 3 kilo gras / kruiden per dag kunnen eten om in een periode van een half jaar in gewicht te kunnen verdubbelen; in 6 maanden groeien ze 90 naar 180 kilo!
Om aan 9 kilo eikels per dier te kunnen komen is er zon 2-4 hectare eikenbos per varken nodig afhankelijk van de concentratie eiken per hectare.
Elk jaar worden eiken bij gepland; afhankelijk van de dichtheid per hectare is er 2-4 hectare nodig om aan voldoende opbrengst te komen. Door het bijplanten wordt tevens de ontbossing tegengegaan. Feitelijk ook duurzaam ondernemen.
Deze leefomstandigheden zoals het vrij rond grazen in combinatie met het voedsel, zorgt ervoor dat het vet in de spieren wordt opgeslagen waardoor het vlees goed dooraderd is met het extreem smakelijke (intramusculaire) vet.
Het vlees is van zichzelf bijzonder rijk van smaak en mooi rood van kleur. Buiten het feit dat de Jamón Ibérico een sensatie is voor de smaakpapillen, is deze ham ook erg gezond. De voedingsbasis en de ontwikkeling van het varken door het vrije grazen, zorgen ervoor dat de ham een hoge concentratie aan goede vetzuren (meervoudig onverzadigd) bevat, het percentage onverzadigde vetten kan bij de Spaanse Iberisch ham oplopen tot wel 65%. Deze gezonde, enkelvoudig onverzadigde vetzuren hebben een zeer positieve uitwerking op het cholesterol gehalte en helpen daarmee om de risico’s op de hedendaagse welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, trombose en of diabetes te verkleinen. De Jamón Ibérico bevat tevens zeer waardevolle voedingsstoffen en is zelfs laagcalorisch, waardoor deze ham in Spanje ook gebruikt wordt door diëtisten in hun dieetprogramma’s en naast olijfolie, vis en groenten deel uitmaakt van het bekende Mediterrane dieet. Het relatief hogere onverzadigde vetgehalte is daarom één van de belangrijke kenmerken van de Ibérico hammen.
Daarnaast bevatten onze Spaanse hammen kleine witte puntjes (pintas blancas), deze ontstaan door een laag zout gehalte en een lange rijpingstijd. Deze witte puntjes worden door de experts gezien als bewijs van excellente kwaliteit.
Alleen de hammen van varkens die voor 100% van het Iberico varken afstammen en die in hun laatste groeifase smullen van de eiwitrijke kurkeikels (bellotas) en grassen in het heuvelachtige gebied met beboste weilanden (dehesa), mogen Jamón Ibérico de Bellota (achterpoot) of Paleta Ibérica de Bellota (voorpoot) genoemd worden. Dit alles is vastgelegd door de Spaanse wetgeving.
De Jamón Ibérico wordt officieel geclassificeerd in verschillende kwaliteiten zoals Jamón Bellota 100 % Ibérico, Bellota Ibérico, Cebo de Campo Ibérico , Cebo Ibérico.
Klik op deze link voor de officiële kwaliteitscertificatie van de Spaanse ham
Met dit alles onderscheidt de ham van het Ibérico varken zich met de hammen afkomstig van andere varkens. Zonder twijfel de hoofdreden van het succes, de sappigheid en een onvergelijkbare smaak en de hoge concentratie aan goede vetzuren, maakt de belevenis van de Ibérico bellota ham een product dat uniek is in de wereld en daarnaast ook erg gezond.
De Spaanse Verwennerij is een onafhankelijke leverancier van de lekkerste delicatessen uit Spanje.