De olijfbomen zijn oeroude planten en bestaan al duizenden jaren. Rond 1000 v. C werd de opmars van de olijfboom voortgezet door de Feniciërs en de Grieken verspreide de boom verder westwaarts naar verschillende landen rond de Middellandse Zee waaronder Spanje.
De olijfboom is een groenblijvende boom welke traag groeit en pas na vier a vijf jaar zijn eerste vruchten draagt. Pas na een jaar of vijftien wordt er van een volwassen boom gesproken. De ondergrond en de weersomstandigheden bepalen mede de smaak van de olijven en hun olie.
Over de hele wereld in de gebieden waar een mediterraan klimaat heerst vind je olijfgaarden.
80 Procent van de hele wereldproductie is afkomstig uit het gebied rondom de Middellandse Zee en 70 % van deze productie hier ook geconsumeerd wordt. Spanje is de grootste producent van olijfolie en perst meer dan tweemaal zoveel olijfolie als de nummer twee, Italië.
Aan een olijfboom groeien vijf a vijftien kilo olijven per jaar. Hier kan je zo’n één a twee liter olijfolie van persen.
Hoe eerder de olijven geplukt worden, hoe minder olijfolie ze opbrengen maar hoe beter de kwaliteit is.
De olijven moeten binnen 24 uur na de oogst verwerkt worden.
Tijdens een geheel gecontroleerd en gekoeld proces, worden de olijven gewassen en ontdaan van takjes. Vervolgens worden de olijven geperst en daarna in de mixer tot een brij gemalen. De temperatuur ligt niet hoger dan 27˚C en er komt zo min mogelijk zuurstof met de brij in aanraking. In de mixer wordt een begin gemaakt met het scheiden van de olie, de pulp en het water. Hier krijgt de toekomstige olijfolie haar karakteristieken zoals de kleur, het aroma, de geur en de nutritionele waarden. Na het mixen gaat de pulp naar een horizontale centrifuge waarbij de pulp, het water en de olijfolie verder van elkaar gescheiden worden. De opslag is een belangrijk onderdeel van het proces, olijfolie is extreem gevoelig en daardoor is de opslag onder de juiste condities van essentieel belang.
Goede olijfolie maken is geen toeval. Het is een ware kunst die berust in handen van boeren en producenten die precies weten wat ze doen. Als alles klopt, is het resultaat een heerlijke olijfolie
De olijven die voor de olijfolie van de Spaanse Verwennerij worden gebruikt zijn met de uiterste zorg door verschillende coöperaties geteeld en met de benodigde zorgvuldigheid geplukt en daardoor onberispelijk en van een uitstekende kwaliteit. De groene olijven die gebruikt worden voor deze overheerlijke, kwalitatief hoogstaande olijfolie, zorgen voor een intens frisse en fruitige geur met een hele uitgebalanceerde smaak.
Extra vierge olijfolie is de allerbeste olijfolie. Ze heeft een zuurgraad van niet meer dan 0,8 procent welke gemeten wordt en een laboratorium omdat je dit niet kunt proeven. Daarnaast heeft de extra vierge olijfolie geen organoleptische defects (door middel van reuk en smaak beoordeeld). Olijfolie krijgt immers alleen de stempel extra vierge als ze de test van een smaakpanel in een laboratorium heeft doorstaan en als de gecertificeerde proevers geen defects of foutjes hebben kunnen opsporen.
Als tip voor de consument is de prijs een indicator: een goede olijfolie is nooit goedkoop.
Een bekend gezegde: “two spoons olive oil a day keeps the doctor away” Olijfolie wordt als een gezond voedingsmiddel beschouwd. Dit omdat de olie rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en het bevat stoffen, zoals anti-oxidanten, die lichaams-cellen beschermen tegen veroudering. Dit zou een reden kunnen zijn, om bij een vetarm dieet nog steeds olijfolie te nuttigen. Plantaardige vetten zoals olijfolie bevatten meer onverzadigde vetzuren omega 3, omega 6 en omega 9. Deze verlagen het cholesterol-gehalte van het bloed. Bovendien bevat olijfolie ook de stoffen zoals sterolen vitamines E en polyfenolen (natuurlijke antioxidanten). De aanwezigheid van antioxidanten merkt men bij het proeven, namelijk een kleine scherpte in de olijfolie. Daarnaast speelt olijfolie een grote hoofdrol bij het Mediterraan dieet.
We zijn ons ervan bewust dat er veel andere leveranciers zijn van olijfolie. De olijfolie die door de Spaanse Verwennerij wordt aangeboden is afkomstig vanuit het binnenland van Spanje (onder andere de regio´s Aragón, Andalusië of Catalonië) en wij mogen u volgens experts de beste olijfolie van Spanje presenteren. Met name kleine ambachtelijke producties van specifieke, autochtone rassen uit hoog gelegen gebieden, zorgen voor de super verfijnde smaak en aroma. Dit blijkt tevens uit allerlei professionele testen die gedaan zijn.
Het doel van de Spaanse Verwennerij is om de kwaliteitsproducten rechtstreeks vanuit de bergachtige gebieden waar vandaan de olijfolie afkomstig is, direct aan onze klanten te mogen aanbieden. De olijven die voor onze olijfolie worden gebruikt, worden met de uiterste zorg op een ecologische manier door verschillende coöperaties geteeld en met de benodigde zorgvuldigheid geplukt. Er wordt door de telers en onze leverancier veel waarde gehecht aan kwaliteit wat boven kwantiteit staat. Hierbij wordt respect getoond voor de omgeving, en wordt er tevens geïnvesteerd in de duurzame ontwikkeling van de regio waar de olijven geteeld worden. De zuiverheid en kwaliteit van de olijfolie is al vanaf de eerste druppel van een onberispelijke kwaliteit.
Bij onze onderneming De Spaanse Verwennerij, hebben wij kwaliteit en service hoog in het vaandel staan. Wij willen ons onderscheiden middels kwalitatief hoogstaande producten. Middels de opgedane kennis willen we de klant ook graag informeren over de producten die door De Spaanse Verwennerij worden aangeboden. De producten die wij u aanbieden, zijn en worden met de nodige zorg persoonlijk in Spanje geselecteerd.
Wat op de website door De Spaanse Verwennerij wordt gepresenteerd, wordt ook door ons daadwerkelijk geleverd. Wij doen bewust niet mee met allerlei speciale deals, waarbij op het oog vergelijkbare producten met hoge kortingen worden aangeboden. Prijs en kwaliteit zijn namelijk in deze markt nauw met elkaar verbonden.
Naast de lekkerste olijfolie uit Spanje hebben we ook het genoegen om u overheerlijke Ibérico hammen en mooie smaakvolle worsten van het Spaanse Iberico varken aan te mogen bieden.